Monday, August 6, 2012

Resepi Nasi Minyak Paling Simple Dalam Dunia

Hubby suka sangat makan nasi beriyani or nasi arab or nasi minyak. Lagi-lagi lauk ayam masak merah. Die memang selera sangat kalau macam tu. Aku pulak jenis nak masak simple-simple je. Nasi briyani remeh, begitu juga nasi arab. Yang paling senang nasi minyak. Ni pon aku da modify paling mudah dalam dunia! Haha. Tapi rasa die mabeles lagi laa. Aku tunjuk resepi makan 2 orang. Sebab aku selalu masak untuk berdua je ngan hubby. Rasa nak lebih, lebihkan bahan-bahan.

 (Ni gambar sebenar! LOL)

RESEPI NASI MINYAK (Makan 2 orang)

Bahan-bahan Tumis:
1 pot beras (basuh dan rendam dalam 15 minit)
1/2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 inci halia
Rempat 4 sekawan (kalau suka aroma die lebih, letak la lebih)
1 sudu minyak sapi
1 kota kismis
Air ikot pot nasi yang kite nak tanak nanti
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Potong bawang merah, bawang putih, halia

2. Panaskan sesudu minyak sapi. Saya tak campur minyak biasa sebab nanti too oily. So guna minyak sapi je.

3. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, rempah 4 sekawan sampai naik bau.

4. Bila bawang dan layu, bau rempah da naik, masukkan kismis. Gaul sekejap

5. Masukkan air ikot pot nasi yang kite nak. Kalau saya, makan 2 orang 1 pot je. So air 2 pot.

6. Masukkan garam. Tunggu sehingga mendidih.

7. Masukkan beras yang telah dibasuh dan di rendam ke dalam periuk nasi elektrik.

8. Masukkan bahan2 dalam kuali tadi.

9. Tunggu hingga masak. Titiskan pewarna kuning telur untuk warna menarik selepas nasi masak.

10. Tadaaaa! Da siap.. :)



p/s: Next entry baru buat resepi ayam masak merah. :)

9 comments:

Anonymous said...

rempah 4 sekawan tu rempahnape?

Anonymous said...

Rempah buat sup tulah wei... tak kan tak tahu?

Anonymous said...

ap salah nya bertanya..bukan semua orang biasa memasak, kan kan!

FatinNadiah said...

jangan gaduh.
rempah 4 sekawan tu bunga lawang, kayu manis, cengkih n buah pelaga..
hari tu rasanya da reply.. tak masuk rupenye..
sorry..

Anonymous said...

Minyak sapi tu xleh ganti dgn benda lain ke??? :(

FatinNadiah said...

boleh je. ganti dengan majerin ke..

Anonymous said...

i just tried harini..memang jadik :)
sedap thanks fr the recipe!!

FatinNadiah said...

aha.. nanti boleh buat lagi.
sbnrnye banyak je resepi mudah.
tapi tak sempat update je. ;)

Anonymous said...

Tp xsedap..kna gna.myk.sapi gak baru mebeles...